GK के इन सवालों का जवाब देने का मतलब है आपकी नौकरी पक्की | High Level GK Quiz

Top most important MCQs which is important for higher levels of competition examination such as UPSC, States PSC and SSC


0

Q 1. The leaning temple of Huma is dedicated to which of God ?
हुमा का झुका मंदिर किस हिंदू भगवान से संबंधित है ?


A. Shiva / भगवान शिव
B. Vishnu / भगवान विष्णु
C. Laxmi / माता लक्ष्मी
D. Brahma / भगवान ब्रह्मा


Answer: A. Shiva / भगवान शिव
This temple is only one temple which is leaning towards Earth. It is located to Odisha. This temple dedicated to God Shiva.
दुनिया का एक मात्र मंदिर हुमा का शिव मंदिर जो धरती की ओर झुकी हुई है. यह उड़ीसा में स्थित हैं.

Q 2. The Secretary General of the UNO is appointed by the:-
संयुक्त राष्ट्र संघ UNO के महासचिव किसके द्वारा नियुक्त किया जाता हैं?


A. General Assembly / महासभा
B. Security Council / सुरक्षा परिषद
C. Trusteeship Council / न्यास परिषद
D. None of the above / इनमे से कोई नहीं


Answer: General Assembly / महासभा
The Secretary General of the UNO is a highest position of the General Assembly. He is head of the United Nations Secretariat, one of the six principal organs of the United Nations. He is appointed the period of 5 years. Currently António Guterres is as a secretary-general of the United Nations.
महासचिव संयुक्त राष्ट्र(United Nations) का एक महत्वपूर्ण पोजीशन होता है. इनकी नियुक्ति सुरक्षा परिषद (General Assembly) की संस्तुति पर महासभा द्वारा 5 वर्ष के लिए की जाती है.
वर्तमान में एंटोनियो गुटेरेश संयुक्त राष्ट्र के महासचिव हैं.

Q 3. The journalist who refused to accept Padma Bhushan ?
उस पत्रकार का नाम बताइए जिन्होंने पद्म भूषण को लेने से इंकार किया ?


A. Kuldeep Nayyar / कुलदीप नैयर
B. Sukhwant Singh / ख़ुशवंत सिंह
C. Shekaran Nair / शेखरन नायर
D. Arun Shourie / अरुण शौरी


Answer: B. Sukhwant Singh / ख़ुशवंत सिंह
He was famous for his Novel ‘Train to Pakistan’ and books ‘A History Of Sikh’.
वे उपन्यास ‘ट्रेन टू पाकिस्तान’ और मशहूर किताब ‘अ हिस्ट्री ऑफ़ सिख’ से ही लोकप्रिय हो गए थे.

Q 4. March 8th is observed as
8 मार्च को इनमे से कौन सा दिवस मनाया जाता हैं?


A. World Heritage Day / विश्व विरासत दिवस
B. International Women’s Day / विश्व महिला दिवस
C. World Cancer Day / विश्व कैंसर दिवस
D. World Wildlife Day / विश्व वन्यजीव दिवस


Answer: B. International Women’s Day / विश्व महिला दिवस
Every year the date of 8th of March is celebrated as International Women’s Day
प्रति वर्ष 8 मार्च को विश्व महिला दिवस मनाया जाता हैं.

Q 5. Goods and Service Tax Council is a:-
वस्तु एवं सेवा कर परिषद _ हैं:


A. Constitutional Body / संवैधानिक निकाय
B. Non Constitutional Body गैर-संवैधानिक निकाय
C. Statutory Commission / वैधानिक आयोग
D. None of the above / इनमे से कोई नहीं


Answer: A. Constitutional Body / संवैधानिक निकाय
Goods & Services Tax Council is a constitutional body under Article 279A.
वस्तु एवं सेवा कर परिषद एक संवैधानिक निकाय हैं. आर्टिकल 279ए में स्पष्ट रूप से कहा गया है की राष्ट्रपति द्वारा एक काउंसिल का गठन किया जाएगा.

Q 6. Where did first Satyagraha started?
देश का पहला सत्याग्रह कब और कहा हुआ था ?


A. 1917 Sabarmati, साबरमती
B. 1918 Kheda, Gujarat/ खेड़ा, गुजरात
C. 1917 Champaran, Bihar / चंपारण, बिहार /
D. 1915 Chauri Chaura / चौरी चौरा


Answer: C. 1917 Champaran, Bihar / चंपारण, बिहार
The first Satyagraha movement led by Gandhi in India which is took place in Bihar, Champaran.
देश का पहला सत्याग्रह सन् 1917 को महात्मा गांधी द्वारा बिहार के चंपारण में हुआ था. यह देश की आजादी के लिए पहले अहिंसा के रूप में लड़ी गई.

Q 7. Which among the following was previously known as Imperial Bank of India?
इम्पीरियल बैंक ऑफ इंडिया (IBI) का नाम परिवर्तन करके इनमें से कौन सा नाम किया गया हैं?


A. State bank of India / स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
B. Reserve Bank of India / भारतीय रिजर्व बैंक
C. Punjab National bank / पंजाब नैशनल बैंक
D.ICICI Bank / आईसीआईसीआई बैंक


Answer: A. State bank of India / स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
State Bank of India was earlier known as Imperial Bank of India (IBI). It was the largest and oldest commercial bank in the Indian subcontinent. Which was nationalized in 1955 and became State Bank of India.
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया पहले इम्पीरियल बैंक ऑफ इंडिया (IBI) के नाम से जाना जाता था. यह भारतीय उपमहाद्वीप का सबसे बडा़ और सबसे पुराना वाणिज्यिक बैंक था. जिसे 1955 में राष्ट्रीयकरण करके भारतीय स्टेट बैंक किया गया.

Q 8. Archaeological Survey of India comes under which ministry?
भारतीय पुरातत्‍व सर्वेक्षण किस मंत्रालय के अंतर्गत आता है ?


A. Ministry of Culture / संस्कृति मंत्रालय
B. The Ministry of Earth Sciences / पृथ्वी विज्ञान मंत्रालय
C. Ministry of Tourism / पर्यटन मंत्रालय
D. Ministry of Mines / खान मंत्रालय


Answer: A. Ministry of Culture / संस्कृति मंत्रालय
The Archaeological Survey of India comes under the Ministry of Culture. It was founded in 1861 by Alexander Cunningham.
भारतीय पुरातत्‍व सर्वेक्षण संस्कृति मंत्रालय के अंतर्गत आता है. सन् 1861 में इसकी स्थापना अलेक्ज़ैडर कन्निघम द्वारा हुई थी.

Q 9. Who is the first Indian to win a Nobel Prize?
देश के पहले व्यक्ति जिन्हेंने नोबेल पुरस्कार जीता हैं ?


A. Amartya Kumar Sen / अमर्त्य सेन
B. CV Raman / सी. वी. रमन
C. Rabindranath Tagore / रबीन्द्रनाथ टैगोर
D. Hargobind Khorana / हरगोविन्द खुराना

Answer: C. Rabindranath Tagore / रबीन्द्रनाथ टैगोर
Rabindranath Tagore was the first Indian to win a Nobel Prize. he was awarded for his work on Literature in 1913.
रवींद्रनाथ टैगोर नोबेल पुरस्कार जीतने वाले पहले भारतीय थे. उन्हें 1913 में साहित्य पर उनके काम के लिए सम्मानित किया गया.

Q 10. Which is the most spoken language in the world?
दुनिया में सबसे अधिक बोली जाने वाली भाषा कौन सी हैं?


A. English / अंग्रेज़ी
B. French / फ्रेंच
C. Mandarin / मंदारिन
D. Hindi / हिंदी


Answer: C. Mandarin / मंदारिन
Mandarin, which is the language of China, is the most spoken language in the world.
मंदारिन जो की चीन की भाषा है, यह विश्व में सर्वाधिक बोले जाने वाली भाषा है.


Like it? Share with your friends!

0

Comments

comments